Friday, February 19, 2010

I'm a trainee lah babe ;-(

Today I work from 11 until 5. Its the middle shift. And I think I started to feel bored and fedup with my job. Have you ever be a new kids? Trainee? Freshie? Or something like that. Senang cerita, org baru lah babe. Dh tu mesti lah kt tempat baru ni kita tk berapa nk tahu kan? Byk benda kita tk tahu nk buat, itu ini semua. Tp org lain assume mcm kita dh tahu apa nk buat. Padahal kita tktahu, so apa rasanya? Bengang ke tk bengang? Urghh!
Okay actually its like this, my job is to make the ice blended and at the same time, buat lah hot drinks apa semua. Tp masalahnya, hot drinks tu belum expert lagi. Yelah, mcm belum catch up lah. Mcm ice blended tu agak expert lah jgk, even buat agak slow sikit -,- But thats why lah org kata practise makes perfect right? Sbb selalu buat ice blended, thats why lah agak expert but then hot drinks dgn ice tea semua jarang buat, slalu staff lain yg buat then benda tu agak complicated, thats why lah mcm lambat catch up. Tp ada pulak sorang staff tu assume mcm aku tahu semua. Haishh bengang betul lah. Padahal kau tahu aku trainee en. Kau masa trainee dulu pun bangang gak mcm aku. Dh tu aku tktahu buatlah aku tanya, then kau nk bising bising. Bingit ahh. Ish!
Benda mcm ni lah yg buat kerja jadi tk best tahu tk? Rasa mcm nk quit je, tp sabar jelah en. Nanti ada training pulak, 3 hari pulak tu. Tktahu bila tp Amir ckp bulan 3, maknanya ada lebih kurang seminggu je lg nk expert semua benda. Yelah masa training dia suruh buat air semua kot, kalau tk dpt, menggelabah lah. Dh lah hot drinks tk expert lg. Kalau fail, tk bole kerja kot. Duhh. Staff yg lain semua okay, semuanya bila tanya, ajar relax je. Yg dia ni pulak, bila tanya, dgn muka kereknya dia jawab. Dia kata ajar skali je. Mana bole ajar skali je? Dia ingat aku ni robot ke ada memory card dlm kepala, skali buat bole save. Aduhaiii.
Tolonglah faham. Haihh. Dlm hati sbnrnya agak sedih lah jgk tp kata pun baru belajar en, tanamlah kesabaran tu banyak banyak.
Tgh taip ni tiba tiba Anis text, dia kata 28 February ni result SPM sampai kt jabatan then result keluar 16 March, hari Selasa. Entah betul ke tak, tktahu lah. Cuak jgk. Harap harap dpt apa yg target, insyaallah. Dia suruh forward pulak, but Im outta credit. Sorry friends. Haha.
Thats all. Thanks for reading :)

No comments:

Post a Comment