Thursday, January 20, 2011

I wanna be a billionaire, so freaking bad

Lately, I've been thinking, if I was born in a rich family. No, it doesnt mean that I'm not thankful with my life now. It's just I envy people who went to private school, went to friend's birthday party, owns branded stuffs, live in a big house and so on. I kept thinking, how lucky they are. But most of people said, biasanya life anak orang kaya tk happy, harta byk tp tkde sape peduli. I agree with that but not all of them, its just some of them. A friend of mine, born in a rich family but still, I think he's a good guy. He dont take drugs and party all night long, thats what I assume, dont know if he's vice versa. But there's a friend of mine, invite me to her friend's open house. She said, he will fetch us at her house. So I just follow her, it's been about 2 years ago. He came with his driver, with a CRV if i'm not mistaken. His house is at TTDI. We were soooo impressed with his house, its kinda huge and very beautiful I told you. The guard is a policeman. When we walked in, we were blind with all the pretty stuff and design. You know what? The kitchen is covered by glasses, I mean the door. We have to wear slipper in his house, its provided. And and, there's a lift in his house. OMGGG, a lift in a 4 floors house? We went to the basement, there's a very big tv, a jamming place and a hugeeee toilet! We had a conversation and I asked him, hey where's your mom? He said, she's upstairs in her room. I asked him, mom you tau kitaorg dtg? He said, entahlah, I bwk sape pun bukan ada sape peduli. Tkde org sayang. See? He admit it to us! My mom always said, org kaya fikir diaorg bole beli kasih sayang dgn duit. Tapi mana bole sbnrnya. Sbb tu anak anak terbiar mcm tu.

But thennn, I think it all depends on how we manage ourselves and our children. If they were teach how to live with "kesederhanaan" and "kasih sayang", tk mustahil diaorg pun bole happy kan? Aku selalu terfikir seronoknya lahir dlm keluarga senang tapi buat apa mcm tu? Buat apa kaya dgn duit mak bapak? Cuba usaha utk kaya dgn usaha sendiri, duit sendiri. Make all people around you proud of you. Aku mengaku aku bukan dr keluarga senang. Aku mmg shopaholic. Aku mmg gila duit, Tapi sejak aku habis sekolah, kerja part time, aku belajar cari duit sendiri, appreciate usaha susah payah dapatkan duit tu, beli apa aku nk guna duit aku sendiri. Skrg pun selalunya kalau aku keluar, baju semua aku guna duit sendiri. Nak harapkan mak, mak aku mmg gaji besar tp byk benda dia nk tanggung. Dgn duit belanja aku lagi dkt bangi. Dgn yuran 1st sem rm4000 dia tanggung. Aku cuba belajar elok elok, cuba jd mcm abang aku. Abg ami tu dulu time sekolah mmg jimaaaattt sgt, pegi sekolah tk makan, balik rumah baru lunch. Hari hari duit belanja dia simpan, beli buku pun tk mntk duit mak. Beg sekolah sampai koyak rabak, sumpah tk tipu. Mak nk beli baru pun dia tknak. Tapi dia memang pandai. Form 4 masuk mrsm dkt perlis, sedih je aku time tu. Jauh kot! Hbs spm dpt UTM skudai, tp kejap je sbb dpt offer pegi jepun, terus masuk kptm bangi under program JAD. Dua tahun je then terus pegi jepun. 5 tahun jgk rasanya dia kt sana. Sambung master terus. And masa ni lah baru aku nampak dia belajar hidup mewah, pakai barang branded. Maklumlah, biasiswa MARA tanggung rm500000 kot kalau tk silap ayah ckp. Then dkt jepun dia kerja angkat sampah je, tapi gaji masyuk babe, lagi masyuk dr aku kerja kt bonita. Tapi tkpelah, sampah sana bukan busuk bacin mcm dkt sini. Tapi still, humble je tk berubah. Pendiam dr dulu. 

Yang paling kelakar, abg aku ni ada satu beg kulit brand apa entah, tk ingat. Dia letak laptop dia bagai, aku tgk beg tu dh mampat habis dh. Then ayah ckp, Bang, apa beg tu mcm nk pecah je letak barang, berapa beli tu? Abg ami dgn rilexnya jawab, dlm rm600 jgklah beli dkt jepun. Then ayah, oh yeke? Sorry sorry, sambil gelak gelak. Hahahah. Aku teringin sgt nk jadi org yg success, kaya dgn duit sendiri tk perlu mntk org lain. Mcm boss mak tu, tan sri azman tu dulu lagi susah. Tapi skrg tgklah, jutawan yg ke berapa entah terkaya dkt malaysia. Semuanya usaha sendiri. Oprah winfrey tu, td aku baca paper dia ckp dia pernah kena rogol sampai pregnant masa 14 years old, tapi skrg jutawan kootttt. So, nothing is impossible kan? Usaha je yg menentukan kita bole berjaya atau tak. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. 
Aku saje buat post ni bukan apa, sbb lately ni teringin sgt nk jd org kaya. Semoga Allah membuka jalan yg luas utk aku berjaya. Amin!

No comments:

Post a Comment